Premiär för nya stövlar

Idag fick mina nya stövlar följa med på ridturen. Det är juh inga vinterstövlar, så det hann bli lite kallt om tårna innan vi var tillbaka, men jag blev ändå förvånad över hur sköna de var med tanke på att det var första gången jag använde dem. Tror de kan bli riktigt bekväma!

Vi försökte skrittjobba hästarna i skogen idag, men Ettan ville inte bli riktigt eftergiven. Vi behöver, som jag sagt innan, ridbanan!
Men har vi tur och får ihop veckan så blir det en tur till Kängshult och ridhuset. Hoppas vi får ihop det! Vi vill till ridhus! =)

Och vet ni! Ettan har börjat fälla! Kors i taket! Hon har juh världens björnpäls som hon nog helst vill behålla, men några små strån lossnade från benen när jag drog med ryktstenen. Ett å annat strå lossnar även från bläsen.
Hejja Ettan!

Jag älskar slask!

Nu kanske jag överdrev lite. Men jag är sååå nöjd med att det är plusgrader ute och att snön smälter! Jag längtar verkligen efter våren!
Eller för att vara örlig, jag längtar efter att kunna använda ridbanan!

Skogsturer i all ära, de är supermysiga. Men nu vill jag kunna rida på bana. Ha en mjuk och lösgjord häst. Jag vill rida samlad galopp, ökad trav, göra framdelsvändningar och massa annat!

Idag var jag och Eva ute i skogen. Snön är så himla blöt så vi bara travade och skrittade. Det räckte för de små liven! Imorgon ska vi ut på en ny tur. Mys!

Imorgon ska jag nog inviga mina nya stövlar. Kan juh vara bra att göra det i skogen när man inte använder benen lika mycket.
Shabraket passade fint och blev så fint på Ettan!
Benskydden däremot passade inte. Inte fram iaf där de var för långa, men bak funkar. Det är en liten glipa på utsidan. Men då ska man ändå komma ihåg att det är ponnyskydd! Ettan är inte så stor. =)

En dag på Hööks

Idag skulle vi till Bjuv för att lämna saker på jobbet, så då passade jag på att ta en tur till Hööks i Helsingborg.
Hittade ett par stövlar som jag gillade, de blir nog väldigt bekväma när jag gått in dem! Har dem på nu för att forma efter fötter och ben.
Fram till söndag är det 20% rabatt på alla skor, stövlar & jackor på Hööks, så jag sprade nästan 400:-. Inte fel alls!

Hittade även ett fint shabrak till glashästen. Tyvärr fanns det inga blå benlindor att matcha med, så det får bli ett senare inköp.

Sen fick jag med mig ett par frambenskydd hem. Det fanns inga i stl. M, så förhoppningen är att ett par bakskydd i stl. S ska bli lagom. Ettan är juh inte så stor. =)

Ska ut till stallet imorgon och prova shabrak och benskydd. Håll tummarna att de passar. =)


Är det en galopphäst jag har köpt?

Idag blev det ytterligare en tur i skogen ihop med Eva & Stoll. Vi gick tidigare från jobbet för att hinna med ett ridpass innan mörkret. Snart kan man rida efter jobbet utan att behöva sluta tidigt. Vilken lyx!
På banan är det så mycket snö nu så det går inte att rida där. Hästarna har nog snö upp till magen om man går in där!

Idag var Ettan mer normalpigg, till en början. I första traven trivdes hon bra att vara bakom Stoll, men när vi travade och galopperade på väg hem var hon som en tok.
Hon måste ha varit galopphäst i ett tidigare liv, för hon blir alldeles full av tävlingsinstinkt när hon ligger bakom, speciellt i galoppen. Hon biter tag i bettet och springer för allt vad benen klarar. Stoll är juh större än Ettan och har därför ett högre tempo, så hon får pinna på allt vad hon orkar för att hänga med (och helst köra om!).
Inte ger hon sig heller! Hon skulle hellre halvt ta död på sig själv än att sakta ner på tempot.

Jag tror iof. att det blir bättre när man kan börja jobba regelbundet på banan. Då har man ett annat läge och det är över huvud taget lättare att rida i rätt form i skogen.

På fredag ska det bli 4 plusgrader!
När snön smält ska jag ut och dansa segerdans! Vem vill göra mig sällskap?

Tandläkaren som utförde underverk

I somras märkte jag när jag red att Ettan inte kändes riktigt som vanligt. Kunde inte sätta fingret på vad, men det var i munnen och hon kändes bara "konstig". En elev till Eva hade ridit henne någon dag innan så jag trodde att det kanske hade och göra med att det varit en annan ryttare.

Men problemet fortsatte, hon hon gick i rätt form. På lång tygel märktes inget. Tillslut började hon stanna för att klia munnen mot benet eller ta upp huvudet i luften. Vi fattade ingenting!
Hon hade även börjat lägga huvudet på sned när hon åt morötter bland annat, vilket vi trodde hade med tänderna att göra. Men vi förstog inte hur tänderna kunde påverka ridningen.

Vi åkte iaf. till ATG-kliniken i Tingsryd och hamnade hos en superduktig tjej! Hon hittade några tänder med små sprickor i och hon slipade för att de inte skulle ligga i kontakt med tanden på andra sidan, hon hittade även att Ettan "lägger" bettet mot kindtänderna.
Och inte nog med det, hon hittade även fullt med styngflugelarver i Ettans mun! Fyyyy så äckligt!

Ettan har extremt låg smärt- och obehagströskel, så inte undra på att hon tyckte det kändes obehagligt!

Vi blev rekommenderade att skaffa ett rakt bett med fasta ringar för att hon skulle komma ifrån vanan att lägga bettet mot kindtänderna, och såklart även att avmaska.

Det går nog inte att beskriva vilken skillnad det besöket hos tandläkaren gjorde!
Tack vare slipningen kunde hon äta som vanligt igen utan att lägga huvudet på sned, avmaskningen fick bort alla äckliga larver och bettet gillar hon jättemycket!
att rida henne  i form i skogen har blivit mycket enklare med det!
Jag brukar variera mellan rakt och tredelat bett och rider 3-5 gånger med varje innan jag byter. Det fungerar jättebra!

Mysig skogstur

Skrev ett långt inlägg igår, men det gick inte att ladda upp! Grr!

Igår fick Stolle broddar runt om så vi kunde ta oss iväg på en tur genom byn. Både Ettan & Stolle var så nöjda med att komma ut och ha varandra som sällskap! Ettan var dessutom ovanligt modig och vågade gå först genom hela byn. Hejja Ettan!
Då ska man ändå tänka på att det var fullt med farliga saker, som t.ex. soptunnor, brevlådor, lekande barn och en röd bil som startade precis när vi var bredvid den med två tveksamma hästar. Knäppa människa!

Det blev mycket bra i skogen, jättehärligt! Vägarna var plogade innan helgen och igår var det 2-3 dm nysnö. Dock väldigt fluffig snö som var lätt att rida i.
Ettan är så söt när hon ligger bakom i trav och galopp när tävlingsinstinkten kommer fram. Hon frustar och frustar värre än en galopphäst! Får hon bara komma om så tystnar hon, men då är hon istället så spänd. Sötöra!

Hon har äntligen börjat fälla liiite. Några vita hår var det som lossnade från bläsen. De andra två i stallet har hållt på att fälla ett tag.
Hon var världens björnpäls så det kommer ta både på hennes och mina krafter att få bort all päls!

Så pigg!

Igår var vi utte en tur i skogen i snön. Jag tänkte att Ettan skulle vara lite trött efter onsdagens pass i ridhuset. Med tanke på att vi inte jobbat på länge trodde jag att det skulle vara jobbigt även för Ettan, men hon har nog världens bästa kondition och muskler i överflöd. =)

Hon var iaf. jättepigg även igår. Vi travade och galopperade i skogen och hon ville helst av allt leka galopphäst. Det började snöa och blåsa så hemskt när vi var påväg tillbaka mot stallet, annars hade jag nog tänkt utöka vår runda för att se om hon kunde bli lite trött.
Imorgon ska vi förhoppningsvis komma ut i ksogen med Eva & lill-Stoll. Får se om hon kan bli lite trött av det. =)

Egentligen ska man inte klaga alls, för det hade juh varit väldigt tråkigt om hon bara var trött och långsam hela tiden. Men ett "lagom-läge" ibland hade känts bra! Tror iof. det kommer bli bättre när man kan börja rida på banan igen. Men då får det sluta snöa snart!!!!

Imorgon ska jag prova Lina's ridstövlar. Gillar jag dem blir det en tur till Hööks i Kalmar för att köpa likadana. Fram till 28/2 har de 20% rabatt på stövlar, skor & jackor. Dumt att inte passa på då om jag kan spara 400:-. =)

Förrutom stövlar har jag en lång lista på saker jag vill ha/behöver;
Ny boxskylt (så att alla ser att det är jag som äger glashästen)
Nya benskyd fram (behövs!)
Nya benlindor & shabrak (marinblå ska de vara, Ettan är så fin i blått!)
Nytt träns (gamla har börjat spricka lite på ett ställe, men efter 13 år ska man väl inte klaga!)
Vita byxor (vi ska juh tävla! Kavaj tänkte jag låna av Eva)
Och så behöver jag skaffa licens till mig själv.

Någon som vill skänka massa pengar till mig så jag kan köpa allt jag vill ha? =)


Ridhus!

Vi tänkte om i våra planer och åkte till ridhuset igår istället.
Det är verkligen helt olika muskler man använder vid ett jobbpass jämför med när man är ute och busar i skogen!
Eva pushade iof. på oss rätt mycket, hann knappt skritta innan det var dags att trava och sen var det galopp som gällde. Ettan har gått och blivit så stel i sidorna nu när jag inte kan rida henne lösgjord ute. I skritt blev hon fin i sodorna igår och även i trav i höger varv. Längre än så kom vi inte i lösgörandet, men det var iaf. en bra början!
Jag blev trött så snabbt så redan efter första galoppen hade jag ont i ljumskarna!
Avslutade med lite framdelsvändningar som blev fina. Hon gjorde även jättefina halter (från skritt, men ändå!).

Idag har jag varit ute och kört bil i snövädret, inte så spännande. Mest för att jag inte litar ett dugg på mina medtrafikanter när det snöar och vägen är full med modd.



Vi i somras, ca en månad efter jag kunde börja rida igen efter min handskada.

Rastning av vildhäst

Igår var det dags att rasta det lilla djuret på banan. Hon var så galet pigg, med massor av spring i benen och hade svårt att koncentrera sig. Att jag bara kunde rida runt på fyrkantsspåret p.g.a. all snö gjorde juh inte henne mer koncentrerad heller.
Det blev snarare ett pass där hon rastades och fick springa av sig lite, snarare än ett jobbpass.
Det är juh lite svårt att bli arg också när hon är så pigg, hon är rätt söt då! Det var ökad trav hela tiden. =)

Vädret verkar ställa till det för oss ang. den planerade turen till ridhus på fredag. Just i det här ögonblicket avskyr jag snön! Jag vill juh till ridhus! Ettan behöver bli riden i ridhus!

Ge oss vår nuuuuuu!

På promenad

Igår blev det en tur i skogen med Stolle & Eva som sällskap. Eftersom Stolle inte har varit mycket i skogen i vinter och bara hade broddar fram, blev det en tur med mestadels skritt. Vi hittade dock en väg som inte var plogad där vi travade. Stackars Ettan hade snö upp ovanför knäna! Kombinationen av mycket snö och busig dam gjorde att hon valde att galoppera istället för trava. Söt häst det där! Med tanke på hennes ålder är det så skönt att hon fortfarande är lika pigg och vaken som hon alltid varit!
Trots alla skogsturer vi gjort genom åren är hon fortfarande rädd för ensilagebalar, brevlådor, stenmurar, stora stenar, timmerupplag, rotvältor och massa annat. Ibland kan en helt vanlig gran vara lite skrämmande också. Man får vara beredd på att plötsligt förflyttas en meter i sidled utan förvarning, så det gäller att ha bra balans! Fast för det mesta vet man redan på förhand vad hon ska reagera på, så man kan vara beredd!

Får se hur banan är i veckan om det kan bli nåt ridpass där. Annars får det bli vila fram till fredag då vi ska till ridhus. Ska bli så skönt att kunna jobba lite lösgörande! Ettan har blivit minst sagt stel i sidorna nu när vi inte kan jobba som vanligt. 
Var i ridhus för några veckor sedan och lyckades bra med att få henne rätt mjuk, så det ska nog gå bra även på fredag.

Nu längtar vi efter våren så vi kan utnyttja ridbanan och slippa all snö! Nog för att jag gillat vintern supermycket, men det räcker nu! 

Busigt väder & knasig häst

Vilket busigt väder! Trots att det snöade pyttesmå snöflingor å blåste så gav jag å Jessica oss ut på en skogstur med våra fyrbenta favoriter. Ettan har inte blivit riden på hela veckan och var supernöjd att få komma ut. Jag tycker att hon skötte sig bra, trots att hon var bakom Oden när vi travade. Gjorde många övergångar mellan skritt och trav och många halter. Nyttigt för hästar som bara vill fram!

I torsdags kväll ville inte Ettan äta sitt hö, och vår teori är att katten hade använt det som toalett. Sedan dess har hon dock ätit som vanligt, tills ´jag gav henne lunchhö. Det åt hon inte av. Tog ut det, ifall katterna varit där och gav henne nytt. Men nej, hon tänkte minsann inte äta. Samtiidigt står hon så lugnt i boxen och ser så nöjd och harmonisk ut. Man kan juh annars tänka att hon borde varit skitsur som inte får någon mat!
Hon kanske inte gillar när jag serverar henne hö? =)

Välkomna!

Hej och välkomna till min hästblogg, som handlar om mig och min häst Ariette.

För två veckor sedan blev jag ägare till Ariette, hästen jag varit skötare och medryttare på sedan sommaren/hösten 1997.
Ariette är ett sto född 1992 efter Magritte - Strauss. Med förra ägaren tävlade hon upp till MVS:B på regional och nationell nivå. Sista starten för Ariette på den nivån var sommaren 2007.

Min plan är inte att fara runt på tävlingsbanorna speciellt mycket. Jag är ingen tävlingsmänniska och blir så himla nervös av det! Men för Ariettes skull bestämde jag mig i höstas för att jag ska ut på minst en tävling i år. Så i veckan skrev jag prov för grönt kort och nu är det bara en licens som ska skaffas. Sen är vi redo!
Har t.o.m. kommit fram till att två tävlingar i år kan vara att föredra. En LB i maj som "uppvärmning" och en LA efter sommaren.

Finaste Ariette! Hon sätter vinterpäls som om hon hade levt i Sibirien!
Foto: Emma Norén

RSS 2.0