Debuten avklarad!

Så var då äntligen tävlingsdebuten med Ariette avklarade!
1998 tävlade jag en klubbtävling i LC, så man kan nästan kalla det tävlingsdebut även för mig.

Men för att gå tillbaka en dag så var det juh bröllop igår för syster & Petter. Kl. 1o infann vi hos frisören, som vi lämnade 14.30 uppklädda till tänderna. Det blev fotografering i Linnépraken innan vigseln i Domkyrkan. Festen hölls sedan på Evedal med fantastiskt god mat.Kl. 02 gick jag och la mig efter en superdag!

Idag ringde klockan vid 7, för att åka på tävling.
Vi kom iväg från stallet som vi skulle och trodde att vi hade gott om tid. När vi kommit fram och jag börjat skritta kommer Eva och säger lite fint "Det är 4 ryttare innan dig, du bör nog börja trava nu". Halvt panik, men med Evas hjälp gick det rätt bra! Jag hann dock bara värma upp, jag hade velat rida lite mer förvänd galopp och göra några fler fattningar från skritt, sådant som gör Ettan riktigt lösgjord. 

Väl inne på banan hade jag fullt upp med att rida programmet rätt och komma ihåg att lyfta blicken så jag faktiskt såg bokstäverna.
Jag var så fokuserad på programmet så jag glömde att riktigt rida för att få Ettan lösgjord och mellan hjälperna.
Hon var supersnäll, lydig och väldigt glad, men formen blev väldigt öppen.

Efter att jag fått kritiken tyckte jag bara att det stog att hon var öppen och rak, men nu när jag tittade lite nogrannare tyckte iaf. domaren att andra serpentinen hade jämna bågar, lydig fattning i västergaloppen och hon gillade skritten.

Nu är iaf. debuten avklarad och jag vet hur svårt det är att vara fokuserad inne på banan och verkligen rida.
Jag har juh sagt att vi ska ut på en tävling till, men sen tror jag nog att vår tävlingskarriär är över.  =)


Uppe med tuppen!

Det blir då ingen helg med mycket sömn för min del inte!
Gick å la mig sent igår och upp tidigt idag. Ikväll kommer det också bli rätt sent och sen upp tidigt imorgon.

På söndag kväll kommer jag ramla i säng vid åtta!

Gårdagens ridpass gick bra. Ettan var så pigg först att hon inte kunde koncentrera sig och gick i ökad skritt hela tiden. Men efter lite trav och mycket galopp blev det bättre! Vi tränade mycket på förvänd galopp, övergångar mellan skritt - galopp- skritt, bakdelsvändningar och småvolter.

Nu ska jag packa ihop mig och mina saker inför dagen, sen är det frukost och bröllopsförberedelser.

Med tanke på...

... Att denna dagen till största delen kommer att bestå av förberedelser inför bröllop som ikväll övergår till förderedelser inför tävling, kommer det nog inga mer inlägg idag.

Imorgon är det bröllop från morgon till kväll och på söndag åker jag till stallet på morgonnen för att fläta å så inför tävlingen.

Därför kan man anta att nästa inlägg blir först på söndag kväll, efter tävlingen.

Håll alla tummar ni har, det kan jag behöva!

Dagens ridpass!

Idag hade hästarna gått på gräs hela dagen. De var lite lagom uppsvällda och dästa när de kom in! Ettan såg ut  som om ett ridpass var det absolut sista hon tänkte på.
Men när vi väl kom iväg vaknade hon till, skönt!
Var ute en skrittrunda i skogen ihop med Eva & Stoll innan det var dags för jobb på banan. Skillnaden mot i månsdags var milsvid! Idag hade jag henne med mig på en gång och kunde börja rida direkt. Jobbade lite lösgjorande i skritten innan det var dags för trav ocg sedan galopp. Det blev rätt mycket galopp idag. I Vnästervarvet fick jag en fantastiskt bra känsla när jag galopperade utmed fyrkantspåret. I 10-metersvolterna däremot ville hon inte riktigt hänga med och tappade tretakten. Det var lite samma tendens även i höger, även om vi alltid får till volterna myycket bättre där.
För att få bra volter behövs mycket ytterskänkel, och för att smita undan väljer Ettan att den som framåtdrivande. Bushäst!
Samma sak gjorde hon även när jag travade av, när jag försökte forma vänstersidan riktigt ordentligt böjde hon halsen och tog ytterskänkeln som framåtdrivande. =)

Trots det var jag väldigt nöjd med passet, speciellt med tanke på hur det kändes i måndags!
Imorgon blir det vila och på fredag ska vi jobba på riktigt ordentligt! Kan jag ha samma känsla på fredag kanske jag t.o.m. vågar tro på att det ska gå bra på söndag!

Jag är med och tävlar!

Jag tävlar om ett par urläckra stövlar från Mountain Horse hos Showjumper



Eva har juh redan dessa tövlar, och jag har bara hört gott om dem! Hoppas jag vinner! =)

Ut i skogen!

Igår jobbade jag från morgon till kväll, men idag ska jag ge mig ut en liten tur i skogen med Ettan innan vi tar ett pass på banan.
Förhoppningsvis är hon kontaktbar från början och har jag tur sitter lösgjordheten från i måndags kvar. Då är planen att träna förvänd galopp, övergångar från galopp till skritt, bakdelsvändningar och kanske sluta i trav.
Brukar bara rida sluta i skritt, av den enkla anledningen att det är mycket enklare!
Men idag kan det vara bra med nya utmaningar, så länge jag har henne där jag vill såklart.

Har jag otur är hon inte alls loss i sidorna, då får jobbet läggas på det.

Det känns som det är är viktigt att ha en plan för ridningen, men att man är klok nog att ändra sin plan om dagsformen inte är vad den ska.

På fredag blir det ett liknande pass, liten tur ut samt jobb på banan. Tänkte träna lite programdelar då, bara för att tvinga mig själv att göra saker på givna platser.
Det kommer nog bli svårast på söndag, när jag inte får välja själv var jag ska göra vad.
Jag får försöka intala mig själv att jag VILL rida tvärs över banan vid mittbokstaven och att jag VILL rida serpentiner just då och allt vad det är!

Uppdateringen

Igår blev det både ridning och tömkörning av Ettan. Vi började med en rätt lugn tur ut i skogen, där jag märkte att hon inte svarade alls för någonting. Gick in på banan och fick henne loss och fin i princip på en gång!
Skrittjobbade henne kanakse en kvart, innan vi bytte ut ridutrustning mot tömkörningsutrustning.
Det var riktigt längesen hon tömkördes nu, men det gick fint. Framförallt i galoppen blev hon jättefin med mycket energi. =)

Idag var det då dags att träna ihop med Lina & Samson inför söndagens tävling. Båda hästarna visade sig från sin sämsta sida till en början. Samson gick och tittade på saker i omgivningen medan Ettan hade låst in sig i sin egen lilla värld där hon var helt okontaktbar. Det seplade ingen roll om jag sparkade eller slet!
När jag väl började få henne loss hade jag väldigt mycket i handen. Det kan dock vara ett spår efter gårdagens tömkörning.
Ettan kom tillslut ut från sig egen lilla värld och gick att jobba. Vi övade mycket programdelar, uppdelat på små delar.
Skönt när man kan känna sig nöjd med passet efteråt trots att det började som det gjorde!



Ettan från gårdagen. Tog bara nån bild i början innan hon börjat jobba i sin rätta form.


Den som väntar...

Uppdatering från gårdagens rid- och tömkörningspass kommer!

Ikväll ska vi träna ihop med Lina inför tävlingen på söndag.

Ridpass i regnet

Lagom när jag kom till stallet hörde jag åskan som började mullra på avstånd. Så himla typiskt!
Den verkade dock inte komma närmare, så jag bestämde mig för att rida ändå. Planen var juh att vara på banan, så det var nära till stallet om det skulle bli hemskt väder.

Ungefär 5 minuter efter jag suttit upp började det regna. Ett fint regn som inte störde oss nåt iof.
Idag var förresten årets första pass i t-shirt! Underbart!

Ettan var väldigt fin i den förvända galoppen idag. Ibland kan den bli lite stötig, men idag galopperade hon jättefint och tretaktigt och jag kunde utan problem ställa henne innåt. Ibland måste jag ha henne utåtställd för att kunna bibehålla galoppen.
Så roligt när man känner hur bra det går! =)
Avsaktiningarna från galopp till skritt satt inte riktigt lika bra. Fick till några fina men oftast blev det nåt travsteg emellan. Allt kan juh inte gå bra på en gång!

På söndag väntar nästa ridpass, då ska vi ut i skogen och galoppera!

Imorgon ska jag till frisören för att klippa + slinga håret. Har inte varit där på ett år! Det blir lite pinsamt när man kommer in till frisören och har utväxt ner till öronen... Hade ändå som nyårslöfte förra gången att gå till frisören minst två gånger om året, men jag verkar juh inte ha lyckats med det...



Världens finaste Ariette! <3
(Hennes nyryckta man ser förresten ut som på bilden, står framåt och uppåt!)

Lite arg...

Fy! Det åskade ikväll så jag kunde inte rida! Det är juh lite dumt att bege sig ut i skogen i åksvädret.
Ett tag öppnade himeln sig också så det flöt på marken. T.o.m. banan som tål i princip hur mycket som helst klarade inte av att ta emot regnet!

Jag blev så arg på vädret som ställde till det! Kan inte ens komma ihåg när vädret satte käppar i hjulet för så jag inte kunnat rida. Red juh t.o.m. i höststorm i november.
Man blir helt klart mycket mer tålig av att bara ha en utebana att välja på! 9 av 10 gånger tycker jag nog ändå bäst om att vara ute!

Jag fick iaf. manen ryckt. Det gick helt klart över förväntan! ettan brukar bli alldeles vild och kasta sig fram och tillbaka. Idag skakade hon bara på huvudet och knappt det.
det knäppaste var ändå när jag skulle prova om det gick att rycka pannluggen. Det tyckte hon om! Hon stog och vilade bakhoven samtidigt som jag höll på med pannluggen! Knäppa häst! Det kan omöjligt göra ont på henne när vi rycker manen, det kan bara vara en fix idé!

Imorgon SKA jag rida, ett ordentligt pass på banan. Då ska inget stoppa oss!

Inställd ridtur

Det blev ingen ridtur för mig igår.
Var med mamma i stan för att köpa lite saker inför systers bröllop. Tiden rann iväg i rasande fart!

Ska istället ut en tur i skogen idag. Mysigt!
Det har blivit så galet varmt så jag kanske inte ens behöver långärmad tröja! Fantastiskt!

Igår köpte jag ett par vita handskar att ha på tävlingen. =) De kostade 50:- på CityGross och verkar ha bra grepp!

Har börjat försöka lägga upp en plan på hur ridpassen inför tävlingen ska se ut och vad jag ska hitta på.
Idag blir det en tur i skogen, i helgen blir det en tur ut i skogen & ett pass på banan. På måndags ska Lina träna inför tävlingen och då hänger vi på. Så får det väl bli en tur ut kanske på onsdag och sen ett pass på banan på fredag.
Dagen innan får hon vila, då är jag och bröllopar hela dagen!

Maserati

Min favorit från Flyinges hingstvisning, 5-årige Maserati tävlade i Kristianstad i söndags och fick ihop imponerande 80,60% i 5-åringarnas kval till championatet!

Helt galet att 5-åringar kan vara så pass utbildade!
Jag kommer med spänning följa Maserati under året, ska bli kul att se hur det går för honom!

Träningen för Eva & Ariette för JO igår gick alldeles strålande! Ettan var så lycklig att få komma ut och träna! Hon var svettig från öron till svans, men hade lätt kunnat fortsätta en timme till! =)
Idag ska vi ut på en lugn skrittur så hon inte står och får massa träningsvärk!


Träning!

Idag ska Eva & Ariette åka till Blädinge för att träna för JO!
Jag ska följa med som hästskötare och stolt hästägare!

Nu när det mest är jag som rider Ettan tror jag att jag kommer få ut väldigt mycket av deras träning.

Det är juh så perfekt att ha en sådan duktig medryttare inför tävlingen! =)

Fina häst!

I lördags jobbade jag heeeela dagen, från morgon till kväll. Jag hade dock sådan tur att Eva var ridsugen och passade på att ta ett arbetspass med Ettan, när hon visste att jag inte skulle komma.
Ettan hade varit snäll och skött sig fint, och blev supersvettig! Hon t.o.m. skummade på halsen!

Igår var vi inne på banan, men tog ett lugnare pass än dagen innan. Det är så lyxigt att få hästen ordentligt genomriden, det blir så himla lätt att rida då! Tränade mest på galoppfattningar i rätt och förvänd, både från trav och skitt samt en del halter från trav och framridning i trav igen. Red ca 40 minuter, sedan tyckte jag att det kunde räcka för Ettan. Hon blev t.o.m. lite svettig under sadeln av det!

Tävlingen närmar juh sig, två veckor kvar nu bara! 25 anmälda i LB:1, spännande!
Tänkte ta en dag att rida igenom programmet, annars kommer jag nog inte fokusera så mycket de programdelar innan. Vi fortsätter träna på förvänd galopp, enkla byten och skänkelvikning. Det behövs för att få henne lösgjord och fin!
Även på framridningen tänkte jag rida sådana saker som är svårare än LB-nivå, för att få henne riktigt loss och fin.

Lill-Stoll har lyckats springa och busa så han var halt igår. Om han inte är ok idag kommer nog Ettan få följa med Eva till JO-träningen i Blädinge på tisdag. =)

Hemska gubbe!

Vi stötte på en sådan hemsk gubbe idag när vi var ute och red!
Det blev ytterligare ett förbränningspass och vi bestämde oss för att dra oss mot grannbyn, vilket  innebär att man får gå lite på asfaltsvägen.
Det kommer en bil bakifrån, som vi viftar på för att han ska sänka farten. Vi litar inte riktigt helt på Stoll när det gäller bilar. Speciellt inte när de kommer bakifrån och nu när han verkar se spöken överallt, därför har jag Ettan mitt i vägen så att bilarna måste sakta ner.
Iaf, den första bilen saktar ner och kryper så fint förbi oss. Skönt!
Strax efter kommer en ny bil och vi viftar på honom och jag håller mig mitt i vägen. Gubben saktar ner, stannar och hoppar ur bilen. Kommer inte ihåg exakt vad han sa, men något i stil med "äger ni hela vägen eller?" och tycker att vi borde hålla till kanten. Innan vi hinner säga något har han hoppat in i sin bil och kör iväg.
Hemska gubbe!

Det är så märkligt att folk på landet kan ha så dålig kännedom om djur och inte tänker ett steg längre. Hade vi inte viftat på honom hade han säkert kört förbi i full fart och om hästarna hade blivit rädda hade han tyckt att vi hade dålig koll på dem.

Det är juh inte ens svårt att sakta ner farten och hålla till sidan nät man möter eller kör om en häst. Ändå verkar många strunta i det.

Ridturen efter den hemska gubben var iaf. härlig, vi red på en väg där vi kunde galoppera massor! Stoll var helt slut när vi kom hem och Ettan såg nöjd ut. Hon hann precis börja svettas på halsen innan vi var klara.

Nästa ridpass får bli på banan. Då ska vi förtsätta träna på förvänd galopp, övergångar från galopp till skritt och kanske några programdelar.

Nu ska jag alldeles snart hämta upp syster & Petter på stationen för att åka vidare till Hjortsberga. Där ska det bröllopsplaneras!


Förbränningspass

Igår var jag och Eva ute på ett förbräninngspass med de små liven där vi red långa travpass, kosrta skrittpass  och mot slutet några galoppass. Båda hästarna var svettiga efteråt, så vårt mål uppfylldes! Ettan hade dock preciis börjat svettas. Hon är otrolig!

Igår hade de gått i sommarhagen hela dagen, så de var lite lagom dästa i stallet. Men när vi väl kom ut piggnade de till ordentligt! Skönt! Magen som var så uppsvälld när vi började såg mer normal ut efteråt.
Med sådana här pass relativt ofta kanske vi slipper den allra värsta gräsmagen!
Ettan är juh så glupsk, hon slutar inte äta för en sekund! Och eftersom hon är lite kort i kroppen påverkas hon så mycket av magen. 

Idag har jag köpt en ny sadelgjord som är 10 cm kortare än cden gamla. Den gamla har börja bli för lång. Det är väl kombinationen av att hon har ändrat sig över ryggen och gått från spikrak rygg till svankrygg och att resåren slits med tiden som har gjort den för lång. Nu när gräsmagen kommer får jag nog ha den gamla ändå! =)

Imorgon ska vi ut på en ny tur i skogen och därefter ska Eva tömköra Ettan. Jag hade tänkt lära mig det så jag kan variera motionen lite mer. =)


Sagobröllop!

I lördags var det som sagt dags för Emma & Per's bröllop. Emma fick verkligen det sagobröllop hon önskat sig!
Det var inte helt lätt att hålla tårarna tillbaka, men jag lyckades precis. Som straff för det har jag istället varit sentimental både igår och idag! Det var så himla fint!

Det allra bästa med dagen var ändå deras bröllopsdans. Den började fint i en traditionell vals som sedan övergick i små danssnuttar till Ice ice baby,  I can't dance m.m. Superroligt!
Vädret var superbra i Söderhamn, sol och ca 10 grader! Vindarna var dock kalla, men det regnade inte!
När jag var ute och sprang på lördagförmiddagen (hurtbulle!) såg jag snödrivor.

Igår var det dags för den 70 mil långa hemresan. Det gick förvånansvärt bra, men det var juh segt som attan... Åkte kl. 11 från Söderhamn och var hemma kl 20. Det var den dagen!
Sune var så gosig när jag kom hem! Han låg på min arm som han alltid gör när vi gått och lagt oss! I vanliga fall ligger han där en liten stund innan han lägger sig för att sova vid fotänden, men igår somnade han på armen och drömde så hela han skakade! Sötnos! <3

Idag har jag varit i stallet (såklart). Hovis kom för att lägga på nya skor. Därefter fällde jag päls (nu verkar hon äntligen ha bestömt sig för att bli av med den!) och sedan en liten ridtur. Hade tänkt bara skritta på banan, men hon var inte alls öm i hovarna plus att hon var välidgt pigg, så det blev lite trav också.
Igår red Eva Ettan och jobbade henne ordentligt! Jag tror att båda två tyckte det var lika kul att göra "konster" som byten, skolor m.m. Eva var mer nöjd med hennes förvända galopp nu mot när hon red det ofta, den var mer tretaktig och mer lik rättvänd. Härligt! =)

Imorgon hade vi tänkt rida ut, men det verkar som att jag kan få mycket på jobbet och inte kommer ifrån i tid. Ska hålla tummarna för att det går att lösa, för sen ska det juh regna i flera dagar!

I Söderhamn

Nu är vi äntligen i Söderhamn! Eller ja, vi har juh varit här sen 14-tiden. Vi började med att åka för att se Emma och Per's hus, innan vi åkte för att checka in på hotellet. Efter det gick vi en runda på "stan" och nu ska vi alldeles snart ner på O'learys för att äta.
Imorgon ska jag ut och springa en runda efter frukosten, sen ska jag hjälpa Emma med hennes klänning, fixa iordning mig och sedan är det dags för bröllopet! Jag har laddat med vattenfast mascara och näsdukar!

I onsdags var jag och eva förresten ute och red. Jag hade lagt in bommar på banan att trava över. Ettan blev alldeles springig och ofokuserad på mina hjälper. Hon tog framåtdrivande, men inte förhållningar eller sidvärtsskänklar. Tokhäst! Vi måste nog rida över bommar mycket oftare!

Stolle var dock inte alls pigg på att vara på banan, så efter ca en halvtimme gick vi uy och tog oss genom byn. Där fick de trava och klättra, tror båda två blev nöjda med turen!

Nu är det dags för mat och öl!
Bröllopsrapportering kommer imorgon eller på söndag!

Dålig!

Jag vet, det har varit jättedåligt med uppdateringar! Senare idag när jag kommit till hotellet i Söderhamn ska jag skärpa mig!
Sitter just nu hos syster i Stockholm, ska göra mig iordning nu för att ta tunnelbanan till Frida & Jakob så vi kan fortsätta färden upp till Norrland!

Tiden bara springer iväg!

Usch, jag tycker det är obehagligt att tiden går så vansinnigt fort! Det är juh redan maj! Tycker det var vinter bara härom veckan!

Igår blev det ett lugnt ridpass, skrittade emst på banan innan vi gick ut en runda i skogen med Eva & Stoll.
Hade inga sporrar på, vilket Ettan utnyttjar! Så fort hon märker att de saknas blir hon seg och lyssnar ganska lite på benen. Med hjälp av spöt lyckades jag ändå få henne fin i framdelsvändningarna.
Knäppa häst! =) Man hade juh kunnat tro att hon inte gillar sporrar eftersom man använder dem så ofta på henne. Men hon ogillar dem inte alls. De är snarare ett krav för att hon ska veta att det är jobb som gäller.

Ändå brukar jag ofta rida med Evas "bebissporrar", för att inte sitta för mycket med långa, men det spelar tydligen ingen roll alls! Sporrar, oavsett längd innebär jobb. Inga sporrar innebär smita undan. Eller nåt!

Idag ska jag ut och springa igen och sedan packa inför resan till Söderhamn som bär av på torsdag. Fina Emma ska gifta sig på lördag!
Jag har varit förutseende och köpt vattenfast mascara!

Datorn följer med upp dit, så det kommer bli några dagars uppdaterande som inte handlar om hästar.

Hurtbulle!

Idag har jag varit flitig som tusan!
Började efter frukost att tvätta och gav mig ut på ett springpass.
Jag gillar egentligen inte att springa, men är anmäld till Tjejmilen och har bestämt mig för att klara det loppet. Har urdålig kondition, så springningen behövs! Min tröst i det hela är att jag blir bättre ryttare av det!

Sedan har jag diskat, dammsugit, rensat akvariet och jobbat en sväng.

Nu ska jag gå och lägga mig och läsa Ridsport.
Imorgon ska jag och Eva ut på skogstur. =)

Har ni haft en bra helg?

En riktig arbetsmyra!


Idag var ridbanan så bra den bara kan vara. Den hade fått ett ordentligt regn och blev harvad precis innan vi gick ut till den. Bättre kan det inte vara!

Ettan var på sitt allra bästa arbetshumör idag! Det är så lätt och roligt att rida då!
Det märktes redan när jag skrittade på lång tygel att det nog skulle bli ett bra ridpass. När hon kan gå itmed staketet på hela banan utan spöken utanför, då vet man att man har ett bra läge.
Vi fick till helt fantastiska övergångar från galopp till skritt. Idag bara visste hon vad jag menade! Redan när jag bestämde var avsaktningen skulle ske kändes det att hon redan tänkte avsaktning, så jag fick driva galoppen fram till avbrotten för att där få en perfekt avsaktning utan minsta antydan till travsteg! Superroligt! Vid första försöket som blev så bra tappade jag nästan hakan av att det blev så bra! Duktiga häst!

Tränade även mellantrav och mellangalopp på hörnlinjen. funkade rätt bra. Tycker jag fick till hyfsade övergångar.

Slutade passet med att rida (vad vi trodde) travarbetet i LB:1 där Eva tittade på oss med kritiska domarögon. Vad svårt det är så fort man ska göra saker vid exakta platser och jag kände mig väldigt handikappad som tvingades lägga ifrån mig spöt.
Lite mer träning behövs på vissa saker, mest handlar det om småsaker jag ska tänka på för att göra det så bra som möjligt. T.ex. visa vägar lite tydligare så Ettan inte blir överaskad av vad jag vill, rakrikta helt innan mellantrav och tänka samlad skritt i mellanskritten för att få en tydlig skillnad mot ökad skritt.

Fina Ettan! Hon är verkligen min favorit!
Synd att ingen hade med kameran idag, bilderna hade blivit jättefina!


RSS 2.0