Vinterpäls!

Jag trodde jag skulle svimma när jag såg Ettan igår.
Hade inte varit i stallet sedan onsdags p.g.a. massa jobb + Ettan blev riden på lektion en av dagarna.

Vilken vinterpäls hon hade satt på de här dagarna! När jag såg henne sist syntes det runt öronen att pälsen var på gång, igår hade hon "normal" halvblodsvinterpäls.
Ettan sätter juh dock "islandshästpäls", så detta är bara början av hur lurvig hon kommer bli.

Förra året klipptes hon första gången i mitten av oktober. Hon kommer inte kunna vänta längre i år som det verkar!
Det beror väl iof. på när de ska avmaskas, ingen mening att klippa innan de är avmaskade och fått vila några dagar efter det.

Det är även dags att beställa tandläkar-tid för henne. Hon har börjat lägga huvudet på sned igen när hon äter äpplen och morötter.
Har sett att klinikien i Tingsryd kommer att komma till fältridklubben under hösten, så himla smidigt att bara behöva åka dit!

Tävlingen i Lenhovda

Kl 05.15 ringde klockan i morse. Efter att ha snoozat lite åkte jag till stallet för att fixa det sista inför resan till Lenhovda och dagens tävling.
Jag tvättade Ettan, flätade och smörde sadel & träns igår, så det som skulle göras idag var knoppar + putsa på Ettan.
Söt-flickan visste precis att det var tävlingsdags, hon hade inte ens ro att äta upp sitt morgonhö!

När det var dags för lastning hade hon lika gärna kunnat gå utan grimskaft, hon nästan sprang upp på transporten. Sötöra!

Väl på plats däremot var hon väldigt cool och nästan slö. Trodde det skulle sitta i även när jag satt upp, men inte! Hon hade så mycket energi så hon for fram i ridhuset näre vi värmde upp.
I veckan har vi fått jobba myycket med lösgjordheten, och det jobbet hade gett resultat! Hon kändes fin redan från början, det var bara springet i benen som behövde minskas.
Faktiskt så var framridningen ett av våra bättre pass, någonsin! Roligt!

Och sen själva ritten då? Travarbetet är jag jättenöjd med. Jag hade ihop formen och fick verkligen med mig dit jag ville. I den ökade skritten drev jag lite för mycket (överambitiös?) så Ettan började takta, inte lätt att vara liten häst och bli förvirrad av signalerna!
Galopparbetet blev lite sämra. Det hela började med att vi inte lyckades fatta galopp vid rätt bokstav, utan vid bokstaven efter.
Den missade fattningen satte antagligen spöken i huvudet på mig, för nästa fattning lyckades vi också missa Gjorde en improviserad volt för att stämma av Ettan, och sedan funkade det. P.g.a. de missarna försvann fokus från att jobba till att mer vara nöjd ATT hon galopperade snarare än HUR.

På det hela taget är jag ändå väldigt nöjd, framförallt med framridningen men även att jag iaf. i travarbetet verkligen kunde rida istället för att åka med.

Domaren däremot, hon gillade inte oss alls. Hon tyckte att Ettan var förböjd, spänd och låg i formen. Oavsett om det var en lyckad eller mindre lyckad del fick vi samma poäng rakt igenom. Dessutom minskade hon inte poängen bara på den punkten där jag la in min extravolt, utan även punkten efter.
Hennes bedömning känns inte speciellt rättvisande och är bara att glömma. Jag tror att hon bara gillar stora högresta hästar med lång hals.
JAG var iaf. superdupernöjd med dagen, Ettan likaså!




Det närmar sig...

Idag har det kommit preliminära startlistor till söndagens tävling. Jag kommer starta ca 10.30-tiden.
Det blir en rätt tidig morgon, men å andra sidan kommer vi hem rätt tidigt.

Eva red i helgen och rådet jag fick av henne var att jobba på reaktionsförmågan.

Nu ska jag repetera program!

Tjejmilen-dagen idag

Sitter och äter frukost nu om ca 2.5 timmar ska jag ut och springa (gå?).

Tyvärr har inte Ettans energi smittat av sig, utan jag är mer "normalpigg", ungefär som vanligt.

Är dock lite orolig över hur det ska gå med mina fötter. Får allt som oftast skoskav i hålfoten (!) av mina springskor. Sådant förstör juh väldigt mycket, och den enda skoskavkontrollen på loppet är efter 2.5 km. Så tidigt har jag inte hunnit få nåt skav.
Planen är att sätta skavsårplåster där de brukar dyka upp och sedan tejpa utanpå. Då BORDE jag klara mig utan skav. Det gör juh det hela betydligt trevligare!

Om en vecka ska jag & Ettan tävla i Lenhovda.

Uppdatering

Trots att jag ridit 3 gånger på 4 dagar är ettan lika pigg. Hennes energi är ett stooort mysterium för mig! Mer naturligt hade väl varit att energin började tryta i takt med att betet minskar?
Hon har inte ätit kraftfoder sen innan sommaren och får nu 1 kg av förra årets hö per dag. Och så går de juh ute dygnet runt. Någon som kan förklara hur hon är som hon är?

I söndags blev det ett rätt sent ridpass, efter att jag kom från jobbet. Red inte så länge, kanske 45 minuter. Hade ett rätt bra läge, trots all energi. När ettan var lösgjord tränade jag på att rida med händerna uppe för att få upp Ettans så hon växer i formen.
Av någon gammal dum ovana sitter jag med händerna nere i sadeln när jag rider, så jag får verkligen tänka på att få upp händerna, hålla dem relativt still och rida mer med säte och ben.

I måndags hade jag tänkt att Ettan kunde vara mer normalpigg efter att ha blivit riden dagen innan. Men nej då, 80 minuter fick jag rida för att vara nöjd. Hon hade så svårt att koncentrera sig, så när det gick´folk nere på vägen var hon tvungen att stanna och titta. Kan man bli galen på sånt???
Hon hade svårt för förvänd galopp och bröt av näsran varje gång vi bytte varv från rättvänd till förvänd. Hängde säkert ihop med okoncentrationen.
Passet slutade okej, men hon kunde inte koncentrera sig fullt.

Idag hade jag inte förväntat mig mycket annat är superduperpigg häst. Började med en tur ut i skogen som gick i dubbelt ökad skritt. Ungefär. Fortsatte in på banan för lite jobb. Hade en annan taktik idag. Istället för att försöka reglera tempot till "normalttempo" lät jag henne trava och galoppera i valfritt tempo. Efter hon fått göra det en stund samlade jag ihop henne för att påbärja dagens jobbb. Vet inte om denna varianten funkar bättre än ständiga tillbakahållningar och halvhalter som hon inte lyssnar på, men vi slapp bråka iaf. =)
Idag fick jag ett jättefint läge efter det värsta springet i benen var borta. Tränade lite programdelar och fortsatte träna på att få upp händerna. Funkade rätt bra idag. =)

Imorgon hinner jag nog inte rida. Sen på fredag åker jag till Stockholm, ska springa/gå Tjejmilen på söndag! Kommer hem igen tisdag kväll och sen blir det full fart med förberedelserna till tävlingen!

RSS 2.0